Touchpoint Strategie

Een touchpoint is een interactie tussen een klant en een product, merk, bedrijf of dienst. Een touchpoint kan fysiek of digitaal zijn, denk aan een belletje naar een klantenservice of het gebruik van een website. Een touchpoint strategy definieert wat deze touchpoints moeten inhouden om de volledige dienst te verwezenlijken. Waar service design zich richt op de dienst als één geheel, focust UX design zich op het maken van betekenisvolle gebruikerservaringen.

Digitaal design met de rijkdom van service design

Goed UX design vereist een triljoen beslissingen ten gunste van de gebruikers. Om dit goed te doen, wisselt een UX designer voortdurend tussen de service strategie en de details van elke interactie. Tijdens het ontwerpen van de touchpoints dient de Touchpoint strategy canvas als strategisch kompas: het laat de relatie tussen een gebruikersbehoefte en een design keuze zien.

We hebben deze touchpoint strategie canvas ontwikkeld nadat we een paar valkuilen ontdekten in het combineren van service design en UX design. Het is één van de voordelen van een team hebben dat uit zowel service- en UX designers ontstaat. 

Wil je zelf het canvas gebruiken? Klik hier om het canvas en onze gebruiksaanwijzing te downloaden.

Wanneer gebruik je een Touchpoint strategie?

Een touchpoint strategie werkt het best tijdens het vertalen van een customer journey naar eisen voor digitale producten. Als de ideale journey is bepaald in de design sprint, kan je daarna de concepten toewijzen aan specifieke touchpoints. Daarna is het belangrijk om prioriteiten en een ontwerp volgorde te bepalen. Een goed ontwikkelde touchpoint strategy maakt het voor de UX-designers en de ontwikkelaars makkelijker om aan hun Scrum sprints te beginnen.

Download de Touchpoint Strategy Canvas sjablonen

Merkstrategie

UX Onderzoek

Maturity Scan

Klantonderzoek

Visueel Design

Customer Journey Mapping

Employee Experience

Design Sprint

Transformatieprogramma

Waardepropositie